Achtergrond polariteitsmassage

Mijn lichaam en hoofd zijn weer één geheel, zelfs links en rechts horen weer bij elkaar

Mijn lichaam en hoofd zijn weer één geheel, zelfs links en rechts horen weer bij elkaar

Oh ja, mijn benen, daar woon ik ook!

Dat was een goed gesprek met mijn lichaam. Ik ga eens beter luisteren.

Wow, ik heb niet alleen ruimte in mijn hoofd, maar ook in mijn lijf.

Het voelt weer wat luchtiger, niet zo benauwd.

Ik voel alles stromen, als een rivier door mijn lijf. En nu voel ik waar nog steentjes of rotsblokken liggen waar ik aan kan werken.

Zo dan, ik voel me nu net een leeuw. Nu kan ik dat gesprek morgen wel aan.

Hé, ik sta weer met mijn voeten op de aarde.

Yes, ik voel nu allerlei ideeën opborrelen.

Ik wist niet meer dat ik me zó compleet kon voelen, dank je wel.

Oeps, mijn lijf voelt veel vermoeider aan dan ik dacht. Ik moet even een paar stappen terug doen.

Wat zijn polariteiten

Polariteiten, ofwel tegengesteldheden, zijn als een schommel. Ze horen bij elkaar, zoals: boos en blij; geven en ontvangen; vasthouden en loslaten.

Beide kanten van een polariteit zijn nodig en hebben hun kwaliteit. Er is geen ‘betere’ kant, zoals er ook geen ‘betere’ kant is bij een schommel. Het gaat er niet om dat je stilstaat in het midden, maar dat je beiden met evenveel gemak doet, als een soepele beweging, zonder oordeel.

Polariteiten en spanningsopbouw

Als je om wat voor reden dan ook een voorkeur hebt ontwikkeld voor één kant van een polariteit, dan kost dat kracht. Je probeert onbewust de beweging tussen die tegenstellingen te stoppen en fixeert je op een van de twee. Als je bijvoorbeeld bang bent, verlang je naar veiligheid. Hoe groter de angst, hoe meer je hetgeen je veiligheid geeft, in stand wilt houden.

Dit geeft spanning. Er ontstaat een blokkade die zich meestal in je lichaam uit: je houding verkrampt, spieren en bindweefsel houden spanning vast. Deze blokkades zorgen ervoor dat je levensenergie minder goed stroomt.

Wat doet een polariteitsmasseur?

Spanning afvoeren, fysiek en energetisch werken

De polariteitsmasseur gebruikt verschillende massagetechnieken om de opgebouwde spanning in het spier-, huid- en bindweefsel en gewrichten te verminderen. Er wordt onder andere gewerkt met strijkbewegingen, met rekkingen en schuddingen en het masseren van drukpunten

Om de spanning af te laten vloeien, wordt er gewerkt naar de uiteinden van je ledematen. Door het masseren van je lichaam in een bepaalde volgorde, gaat ook je aandacht mee in die volgorde: van je hoofd naar je voeten, van achter naar voor, van rechts naar links.

De fysieke massagegrepen worden afgewisseld met polarisaties: momenten waarbij de masseur de handen op specifieke plaatsen legt. Deze polarisaties werken in op het vrij doorstromen van energie en geven je niet alleen de tijd om je bewust te worden wat de massage met je doet, maar ook de gelegenheid om in jouw lichaam de verbinding te voelen die de masseur met zijn of haar handen maakt.

Op momenten dat geblokkeerde energie vrij begint te stromen kan dat emoties losmaken.

Spelen met uitersten

Een polariteitsmasseur speelt tijdens de massage ook met uitersten: de massage ontspant en maakt bewust; is koesterend, maar ook confronterend; geeft rust en zet in beweging; begrenst het lichaam en schudt patronen los; de massage zet je in je kracht of brengt je juist bij je zachtheid.

De polariteitsmassage is een holistische massage, waarbij zowel fysiek als energetisch wordt gewerkt. Het doel is om de doorstroming van levensenergie te stimuleren. Een teveel of een tekort aan spanning in huid-, spier-, orgaanweefsel of in gewrichten, blokkeert de doorstroming van deze energie.

Afstemmen

Een polariteitsmassage kan worden afgestemd op jouw unieke behoefte of vraag. Daardoor is elke polariteitsmassage toch ook weer anders. Stel, je bent vol in je hoofd, dan wil je meer in contact komen met je lichaam. Of je hebt moeite om keuzes te maken, dan zal je meer behoefte hebben om in je kracht te komen. Heb je het gevoel dat je zoveel ‘moet’, dan wil je meer lichtheid en gemak gaan ervaren.

Dit is te bereiken door het overbrengen van een bepaalde intentie in de massage, bij elke vraag zal de masseur kiezen voor een andere combinatie van grepen. Masseren is een manier van communiceren met het lichaam. Ga er vanuit dat je als mens op verschillende niveaus functioneert; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. De massage heeft als doel deze niveaus met elkaar te verbinden. De ademhaling kan de werking van de polariteitsmassage versterken. Adem is levensenergie en door de adem de ruimte te geven, geef je ruimte aan het stromen van de levensenergie.

Als resultaat van de polariteitsmassage zul je jezelf als één geheel voelen. Eén geheel van je lichaam met je gedachten, je emoties en stromende energie. 

Geschiedenis van de polariteitsmassage

Randolf Stone, de grondlegger

 

In de eerste helft van de twintigste eeuw heeft Randolf Stone (1890 – 1981) de polariteitstherapie ontwikkeld. Deze door hem ontwikkelde therapie gaat uit van het zelf-herstellend vermogen van de mens en dat ziekte een uiting is van de disbalans in de levensenergie.

Randolf Stone was een Amerikaans natuurarts en chiropractor die in India ook de Vedische geneeswijzen heeft geleerd. Vanuit de combinatie van westerse en oosterse kijk op het menselijk lichaam, ontwikkelde hij het idee dat ziektes ontstaan doordat levensenergie chronisch geblokkeerd raakt.

Stone benoemde de verschillende vormen van levensenergie volgens de Veda in ether, lucht, vuur, water en aarde-energie. Hierbij is ‘Ether’ de energie die gerelateerd is aan de ziel, ‘Lucht’ aan ratio en expressie, ‘Vuur’ aan wilskracht en creativiteit, ‘Water’ aan emoties en ‘Aarde’ aan de materie, het lichaam. Dit idee over energie heeft hij theoretisch, maar ook praktisch uitgewerkt in massage, yoga en voedingsleer.

De door hem ontwikkelde polariteitstherapie bestaat uit vier onderdelen:

  • reinigende, gezondheid bevorderende diëten;
  • speciale oefeningen om het vrij stromen van energie te bewerkstelligen;
  • het scheppen van een positieve houding en levensstijl;
  • en de methode van therapeutische aanraking: de polariteitsmassage.

In de loop der jaren is de polariteitsmassage verder ontwikkeld, met name in Engeland en Amerika. De kracht van de massage ligt nog steeds in de combinatie van de fysieke massage grepen, waarbij huid, spieren en organen worden behandeld, samen met de reflexologie en met het stimuleren van energiedoorstroming.

Benieuwd naar mijn visie op gezondheid en de polariteitsmassage?